Domowa wędlina- soczysty schab gotowany 10 minut
Składniki:
1,5 kg schabu
2,5 litra wody
4 łyżki majonezu Winiary
4 łyżki soli
1/2 główki polskiego czosnku
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren kolorowego pieprzu
5-6 liści laurowych
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego chili
1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
Mięso oczyszcamy dokładnie z błon, płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do siatki wędliniarskiej.
Pieprz ziarnisty rozgniatamy w moździerzu.
Do wody dodajemy majonez, dokładnie mieszamy. Dorzucamy wszystkie przyprawy oraz obrany czosnek, łączymy składniki marynaty. Wkładamy mięso, odstawiamy na co najmniej 5-6 godzin w chłodne miejsce. Jeśli nie mamy czasu, można pominąć ten etap.
Po tym czasie zagotowujemy schab w zalewie. Gdy płyn zacznie się gotować, zmniejszamy ogień do minimum i trzymamy na kuchence przez 5 minut (nie dłużej !). Odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc, ale nie krócej niż na 6-7 godzin.
Ponownie doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na niewielkim ogniu 5 minut (nie dłużej, gdyż mięso zrobi się suche).
Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 6-8 godzin. Po tym czasie osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy siatkę wędliniarską.
Schab 10 minutowy podajemy na zimno, pokrojony w cienkie plasterki.