sobota, 8 kwietnia 2017

SAŁATKA Z MARYNOWANĄ CZERWONĄ CEBULĄ

SAŁATKA Z MARYNOWANĄ CZERWONĄ CEBULĄ

 Ma słodko-kwaśny smak, a to za sprawą marynowanej czerwonej cebuli i słodkiej marchewki.

SKŁADNIKI:


·                     0,5kg czerwonej cebuli,
·                     0,5kg marchewki,
·                     1 puszka groszku konserwowego,
·                     5 jajek ugotowanych na twardo,
·                     1 płaska łyżka musztardy,
·                     4 czubate łyżki majonezu,
·                     sól,
·                     pieprz,
·                     2 łyżki natki pietruszki,
·                     ZALEWA:
·                     1/4 szklanki octu,
·                     3/4 szklanki wody,
·                     1/2 łyżki soli ,

PRZYGOTOWANIE:

Marchewki gotujemy w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka drobno siekamy. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Składniki zalewy zagotowujemy. Do wystudzonej zalewy wkładamy cebulę, dokładnie mieszamy (zalewy będzie mała ilość w porównaniu z cebulą) i gotujemy pod przykryciem do miękkości cebuli (około 20 minut). Cebulę odcedzamy i odsączamy na sitku, studzimy. Groszek odsączamy z zalewy. Składniki sałatki umieszczamy w misce, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, majonez i musztardę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, jak smaki się przegryzą. Życzę smacznego 


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...