SAŁATKA Z MARYNOWANĄ CZERWONĄ CEBULĄ
Ma słodko-kwaśny smak, a to za sprawą marynowanej czerwonej cebuli i słodkiej marchewki.
SKŁADNIKI:
· 0,5kg czerwonej cebuli,
· 0,5kg marchewki,
· 1 puszka groszku konserwowego,
· 5 jajek ugotowanych na twardo,
· 1 płaska łyżka musztardy,
· 4 czubate łyżki majonezu,
· sól,
· pieprz,
· 2 łyżki natki pietruszki,
· ZALEWA:
· 1/4 szklanki octu,
· 3/4 szklanki wody,
· 1/2 łyżki soli ,
PRZYGOTOWANIE:
Marchewki gotujemy w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka drobno siekamy. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Składniki zalewy zagotowujemy. Do wystudzonej zalewy wkładamy cebulę, dokładnie mieszamy (zalewy będzie mała ilość w porównaniu z cebulą) i gotujemy pod przykryciem do miękkości cebuli (około 20 minut). Cebulę odcedzamy i odsączamy na sitku, studzimy. Groszek odsączamy z zalewy. Składniki sałatki umieszczamy w misce, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, majonez i musztardę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, jak smaki się przegryzą. Życzę smacznego