niedziela, 30 kwietnia 2017

Domowy sos żurawinowy do mięs

Domowy sos żurawinowy do mięs

Składniki:
1 szklanka cukru ok. 200g
1 szklanka wody
4 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny
skórka pomarańczowa
rodzynki
porzeczki
cynamon
gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Umyj żurawinę.
Doprowadź wodę do wrzenia. Dodaj cukier. Mieszaj, aby się rozpuścił w wodzie.
Dodaj żurawinę. Ponownie doprowadź do wrzenia. Gdy będzie wrzeć, skręć ogień. Duś przez 10 minut.
Na tym etapie wrzuć wybrane dodatki. ( nie musimy dodawać wszystkich składników: skórka pomarańczowa, rodzynki, porzeczki, może nie być żadnego, to my komponujemy smak)
Zdejmij wszystko z ognia. Pozostaw do wystygnięcia. Następnie włóż do lodówki. W miarę jak sos wystygnie zrobi się gęstszy.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...