ŻEBERKA Z GRILLA
Składniki
· 1 kg żeberek
·
· Marynata:
·
· 1 czubata łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
· 5 goździków
· sól (ok. 1 łyżeczki) i pieprz
· 1 garść listków tymianku
· 1 garść igiełek rozmarynu
· sok i skórka z 1 pomarańczy
· 1/2 główki czosnku
· 4 czubate łyżeczki słodkiej papryki
· 6 łyżek octu balsamicznego
· 150 ml ketchupu
· 8 łyżek oliwy
· 10 listków laurowych
Sposób przygotowania
Przygotuj marynatę: goździki i listki laurowe utłucz w moździerzu, posiekaj listki tymianku, rozmarynu i ząbki czosnku. Wszystko razem wymieszaj i dodaj pozostałe składniki marynaty. Natrzyj nią starannie żeberka ze wszystkich stron. Przykryj je folią aluminiową i odstaw noc do lodówki. Upiecz je na dobrze rozpalonym grillu, smarując pod koniec jeszcze raz marynatą. Podawaj z sosami lub surówkami