niedziela, 30 kwietnia 2017

ŻEBERKA Z GRILLA

 ŻEBERKA Z GRILLA

Składniki

·                                 1 kg żeberek
·                                  
·                                 Marynata:
·                                  
·                                 1 czubata łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
·                                 5 goździków
·                                 sól (ok. 1 łyżeczki) i pieprz
·                                 1 garść listków tymianku
·                                 1 garść igiełek rozmarynu
·                                 sok i skórka z 1 pomarańczy
·                                 1/2 główki czosnku
·                                 4 czubate łyżeczki słodkiej  papryki
·                                 6 łyżek octu balsamicznego
·                                 150 ml ketchupu
·                                 8 łyżek oliwy
·                                 10 listków laurowych

Sposób przygotowania

Przygotuj marynatę: goździki i listki laurowe utłucz w moździerzu, posiekaj listki tymianku, rozmarynu i ząbki czosnku. Wszystko razem wymieszaj i dodaj pozostałe składniki marynaty. Natrzyj nią starannie żeberka ze wszystkich stron. Przykryj je folią aluminiową i odstaw  noc do lodówki. Upiecz je na dobrze rozpalonym grillu, smarując pod koniec jeszcze raz marynatą. Podawaj z sosami lub surówkami


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...