niedziela, 30 kwietnia 2017

FASOLKA PO BRETOŃSKU

FASOLKA PO BRETOŃSKU



SKŁADNIKI

500 g fasoli (najlepiej Jaś) 
ok 3,5 l wody
1 duża cebula
4 ziarenka czosnku
3 łyżki majeranku
3 listki laurowe
sól
4 łyżki koncentratu pomidorowego 
250-300 g kiełbasy 
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
 2 płaskie łyżeczki masła
szczypta papryki  (opcjonalnie)

WYKONANIE
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na noc.
Następnie odlewamy wodę, a fasolę przekładamy do garnka,wlewamy wodę,dodajemy listki laurowe,majeranek  i gotujemy.Kiedy woda się zgotuje dodajemy koncentrat i dalej gotujemy aż fasolka będzie miękka.Następnie na patelni podsmażamy kiełbasę razem z cebulką i czosnkiem smażymy ok.3 min.i dodajemy do fasolki.Później topimy na patelni masło i dodajemy mąkę.Smażymy przez ok.minutę.Na koniec zasmażkę dodajemy do fasolki.Teraz całość gotujemy jeszcze przez kilka minut i nasza fasolka po bretońsku gotowa.
Jeżeli fasolka jest za gęsta możemy dodać trochę wody,doprawić .

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...