FASOLKA PO BRETOŃSKU
4 ziarenka czosnku
3 łyżki majeranku
3 listki laurowe
sól
4 łyżki koncentratu pomidorowego
250-300 g kiełbasy
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki masła
szczypta papryki (opcjonalnie)
WYKONANIE
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na noc.
Następnie odlewamy wodę, a fasolę przekładamy do garnka,wlewamy wodę,dodajemy listki laurowe,majeranek i gotujemy.Kiedy woda się zgotuje dodajemy koncentrat i dalej gotujemy aż fasolka będzie miękka.Następnie na patelni podsmażamy kiełbasę razem z cebulką i czosnkiem smażymy ok.3 min.i dodajemy do fasolki.Później topimy na patelni masło i dodajemy mąkę.Smażymy przez ok.minutę.Na koniec zasmażkę dodajemy do fasolki.Teraz całość gotujemy jeszcze przez kilka minut i nasza fasolka po bretońsku gotowa.
Jeżeli fasolka jest za gęsta możemy dodać trochę wody,doprawić .
3 łyżki majeranku
3 listki laurowe
sól
4 łyżki koncentratu pomidorowego
250-300 g kiełbasy
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki masła
szczypta papryki (opcjonalnie)
WYKONANIE
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy najlepiej na noc.
Następnie odlewamy wodę, a fasolę przekładamy do garnka,wlewamy wodę,dodajemy listki laurowe,majeranek i gotujemy.Kiedy woda się zgotuje dodajemy koncentrat i dalej gotujemy aż fasolka będzie miękka.Następnie na patelni podsmażamy kiełbasę razem z cebulką i czosnkiem smażymy ok.3 min.i dodajemy do fasolki.Później topimy na patelni masło i dodajemy mąkę.Smażymy przez ok.minutę.Na koniec zasmażkę dodajemy do fasolki.Teraz całość gotujemy jeszcze przez kilka minut i nasza fasolka po bretońsku gotowa.
Jeżeli fasolka jest za gęsta możemy dodać trochę wody,doprawić .