Herbatnikowo - budyniowy przekładaniec
Składniki:
§ 3 paczki herbatników po 200 g (potrzebne ok 500 g)
§ 3 paczki budyniu śmietankowego (po 40 g, jeden budyń na pół litra mleka) polecam "Twój deser" z Biedronki
§ 1 l mleka 3,2%
§ 5 łyżek cukru
§ 100 g masła
§ 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym (polecam Bakalland)
§ mleko do namaczania herbatników
§ 1,5 szklanki cukru pudru
§ pół łyżeczki margaryny
§ 3 krople olejku do ciast ( ja użyłam pomarańczowego)
§ 2 łyżeczki kakao ciemnego
§ przegotowana woda (potrzebna do wyrobienia polewy, nie da się określić ile jej się użyje, polewa musi być płynna)
Przygotowanie:
Formę do ciasta ( 20x 30 cm) wykładamy folią aluminiową. Namaczamy herbatniki w mleku i układamy w blasze. 3/4 l mleka i masło zagotowujemy. 1/4 mleka i 5 łyżek cukru trzeba dokładnie rozmieszać a następnie dodać do gotującego się mleka. Budyń mieszamy aż do uzyskania masy budyniowej. Studzimy. Na herbatniki wykładamy połowę budyniu, następnie kolejną warstwę namoczonych herbatników. Następnie smarujemy masą krówkową. Na masę krówkową kolejne herbatniki maczane w mleku a następnie budyń. Na sam koniec kolejna warstwa herbatników maczanych w mleku. Na koniec przygotowujemy polewę. Do miseczki wsypujemy cukier puder, kakao, pół łyżeczki margaryny, 3 krople olejku do ciast i odrobinę wody. Mieszamy, jeśli potrzeba to dolewamy jeszcze trochę wody. Polewa powinna być płynna. Polewamy ciasto i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego ;)