Jabłecznik bez pieczenia
Składniki:
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
Ponadto:
ok. 10 paczek herbatników ciemnych (10 x 10 dag)
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
Ponadto:
ok. 10 paczek herbatników ciemnych (10 x 10 dag)
Sposób wykonania:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i dodać do nich margarynę, cukier i cynamon. Całą masę podgrzać do rozpuszczenia się składników.
Dużą tortownicę (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć herbatnikami, a na nie rozłożyć część gorącej masy jabłkowej (około 6 łyżek). Na masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników i tak układać warstwami do wyczerpania składników. Górną warstwę powinny tworzyć herbatniki.
Do białka dodać cukier puder i zmiksować. Gotowym lukrem polać wierzch stefanki i całość schłodzić w lodówce.
Smacznego.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka i dodać do nich margarynę, cukier i cynamon. Całą masę podgrzać do rozpuszczenia się składników.
Dużą tortownicę (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć herbatnikami, a na nie rozłożyć część gorącej masy jabłkowej (około 6 łyżek). Na masę wyłożyć kolejną warstwę herbatników i tak układać warstwami do wyczerpania składników. Górną warstwę powinny tworzyć herbatniki.
Do białka dodać cukier puder i zmiksować. Gotowym lukrem polać wierzch stefanki i całość schłodzić w lodówce.
Smacznego.
Składniki na masę:
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru (maksymalnie) ja wziełam 1/2 szklanki
200 g masła
1 opakowanie cukru wanilinowego
sok z cytryny
9 łyżek kaszy manny
3/4 szklanki cukru (maksymalnie) ja wziełam 1/2 szklanki
200 g masła
1 opakowanie cukru wanilinowego
sok z cytryny
9 łyżek kaszy manny
Wykonanie masy
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawić i wsypać kaszę, energicznie mieszając. Jeszcze chwilę całość pogotować, do osiągnięcia masy o konsystencji budyniu. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Do kremu można dodać wyciśniętą cytrynę – doskonale ożywi smak i nie będzie mdłe.
Lukier:
1 białko
1 ½ szklanki cukru pudru
1 białko
1 ½ szklanki cukru pudru
Blacha rozmiar 30 x 25 cm.wykładamy papierem do pieczenia..Na spód dajemy ciastka .na to masę z jabłkami.ponownie ciastka.masę kremową ..ciastka i masę z jabłkami..przykrywamy wszystko ciastkami.Polewamy białą polewą.