piątek, 21 kwietnia 2017

Jabłecznik na białkach

Jabłecznik na białkach



Składniki:
·                     Biszkopt z białek:
·                     8 białek
·                     6 łyżek cukru
·                     8 łyżek oleju
·                     8 łyżek mąki pszennej
·                     1 łyżeczka proszku do pieczenia
·                     Masa jabłkowa:
·                     800 g obranych jabłek
·                     1 łyżka masła
·                     150 ml cydru
·                     0,5 łyżeczki cynamonu
·                     2 łyżki cukru
·                     1 galaretka cytrynowa
·                     cukier puder
Przygotowanie:
Biszkopt z białek:
Zimne białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Do ubitych białek wlewać po łyżce oleju i miksować na średnich obrotach. Wyłączyć mikser i do białek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Dwie blachy o wymiarach 33*21 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Białka podzielić na pół, wyłożyć na blachy i równo rozsmarować. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 15-17 minut. Wyjąć, ostudzić i przekroić na pół.
Masa jabłkowa:
Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, dodać jabłka, cukier, cynamon, cydr i całość podsmażać około 10-12 minut. Zdjąć z ognia, do gorących jabłek wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Jabłka odłożyć na około 10 minut i ciepłymi przełożyć biszkopty z białek. Ciasto odłożyć w zimne miejsce najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...