Jabłecznik na zimno
Składniki
· Biszkopt z białek:
· 3 białka
· 3 łyżki mąki pszennej
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 3 łyżki cukru pudru
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
·
· Masa jabłkowa:
· 2 kg jabłek
· 4 galaretki cytrynowe
· 2-3 łyżeczki cynamonu
·
· Ponadto
· 500 ml śmietany 36%
· 2-3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Z białek ubić sztywną pianę, wszystkie składniki sypkie wymieszać razem i cały czas miksując na najmniejszych obrotach porcjami dodawać do piany. Gotowe. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 30 minut w nagrzanym piekarniku.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dusić do momentu, aż będą miękkie. Następnie za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Do jeszcze ciepłej masy jabłkowej dodać 2 galaretki rozpuszczone w 1 szklance wody, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna, dodać kolejne 2 galaretki przygotowane według opisu na opakowaniu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce. Tężejącą masę jabłkową wylać na biszkopt i ponownie wstawić do lodówki, aby się schłodziła.
W czasie gdy ciasto się chłodzi, ubić śmietanę z cukrem na sztywno. Ubitą śmietaną posmarować jabłecznik i posypać cynamonem.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dusić do momentu, aż będą miękkie. Następnie za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Do jeszcze ciepłej masy jabłkowej dodać 2 galaretki rozpuszczone w 1 szklance wody, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna, dodać kolejne 2 galaretki przygotowane według opisu na opakowaniu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce. Tężejącą masę jabłkową wylać na biszkopt i ponownie wstawić do lodówki, aby się schłodziła.
W czasie gdy ciasto się chłodzi, ubić śmietanę z cukrem na sztywno. Ubitą śmietaną posmarować jabłecznik i posypać cynamonem.