piątek, 21 kwietnia 2017

Jabłecznik na zimno

Jabłecznik na zimno

Składniki
·                                 Biszkopt z białek:
·                                 3 białka
·                                 3 łyżki mąki pszennej
·                                 2 łyżki mąki ziemniaczanej
·                                 3 łyżki cukru pudru
·                                 1 łyżeczka proszku do pieczenia
·                                  
·                                 Masa jabłkowa:
·                                 2 kg jabłek
·                                 4 galaretki cytrynowe
·                                 2-3 łyżeczki cynamonu
·                                  
·                                 Ponadto
·                                 500 ml śmietany 36%
·                                 2-3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie

Z białek ubić sztywną pianę, wszystkie składniki sypkie wymieszać razem i cały czas miksując na najmniejszych obrotach porcjami dodawać do piany. Gotowe. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 30 minut w nagrzanym piekarniku.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dusić do momentu, aż będą miękkie. Następnie za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Do jeszcze ciepłej masy jabłkowej dodać 2 galaretki rozpuszczone w 1 szklance wody, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna, dodać kolejne 2 galaretki przygotowane według opisu na opakowaniu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i schłodzić przez ok. 30 minut w lodówce. Tężejącą masę jabłkową wylać na biszkopt i ponownie wstawić do lodówki, aby się schłodziła. 

W czasie gdy ciasto się chłodzi, ubić śmietanę z cukrem na sztywno. Ubitą śmietaną posmarować jabłecznik i posypać cynamonem.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...