Jajka w domowym sosie tatarskim
Składniki:
250 ml majonezu dekoracyjnego winiary
125ml śmietany kwaśnej
1 łyżeczka musztardy ostrej
1 łyżeczka chrzanu
4 grzybki marynowane
1 ogórek konserwowy
3 cebulki marynowane
8 jajek ugotowanych na twardo
1 łyżka szczypiorku posiekanego
cukier puder, sól, sok z cytryny do smaku
garść rozponki lub kilka liści sałaty
PRZYGOTOWANIE:
Majonez połącz ze śmietaną, musztardą i chrzanem.
Grzybki, ogórek i cebulki pokrój w kostkę.
Jajka obierz i przekrój na połówki.
Sos majonezowy połącz z grzybkami, ogórkiem i cebulką. Dopraw do smaku solą, cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Na półmisku rozłóż roszponkę lub liście sałaty a na niej połówki jajek.
Jajka polej sosem tatarskim. Posyp szczypiorkiem.