niedziela, 2 kwietnia 2017

Jak używać buraki by poprawić morfologię , oczyścić krew, wzmocnić i nie zaszkodzić

Jak używać buraki by poprawić morfologię , oczyścić krew, wzmocnić i nie zaszkodzić

Buraki to remedium na wiele chorób, w tym choroby krwi i nowotwory.
Eliminują i spowalniają wzrost komórek rakowych, pomagają w schorzeniach układu trawiennego, trzustki, chorobach płuc, wzmacniają serce i układ krwionośny, regenerują wątrobę, zwiększają produkcję czerwonych krwinek, poprawiają funkcjonowanie mózgu, wzroku i odmładzają organizm.
Mają właściwości przeciwzapalne. Idealne są również dla osób odchudzających – dają maksymalną energię przy minimalnej ilości kalorii.
Zewsząd słychać opinie, że sok z surowego buraka to samo zdrowie i należy go pić przy niedokrwistości, nowotworach i innych chorobach.
Niestety, nieumiejętnie przygotowany może przynosić odwrotny skutek.
Surowy burak ma co prawda niezwykłe wręcz właściwości zdrowotne, ale z kolei ma bardzo wysoką zawartość azotanów. Najprawdopodobniej sok z surowych buraków, jak twierdzą naukowcy opierając się na badaniach, to najbardziej skoncentrowana postać jadalna azotanu w przyrodzie. 
By czerpać korzyści buraki a nie szkodzić, należy je poddawać obróbce termicznej, chociaż wtedy stracą sporo składników, a jeszcze lepiej … lekko zakisić  – czyli poddać fermentacji Wówczas zachowane będą wszystkie składniki, dodatkowo powstaną podczas kiszenia inne korzystne enzymy, a azotany zostaną zneutralizowane.

Napój z buraka na anemie, osłabienie, niedokrwistość, nowotwory, oczyszczenie tzw„winko buraczane”

4 średniej wielkości buraki
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminu rzymskiego, ewentualnie kminku
1/2 kromki prawdziwego razowego chleba
1 łyżeczka cukru

Oczyszczone i pokrojone buraki i inne składniki zalać 1 litrem przegotowanej, letniej wody. Odstawić w dosyć ciemne i chłodne miejsce. W międzyczasie, zbierać tworzącą się pianę. Po tygodniu przefiltrować i przelać do butelek. Pić 1 do 2 szklanek dziennie.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...