czwartek, 20 kwietnia 2017

Metrowiec

Metrowiec


2 szklanki cukru kryształu
8 jajek
3 szklanki mąki
16 łyżek oleju
16 łyżek wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem dodać olej, wodę, mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki
Upiec w dwóch keksówkach.

Masa:

3 szklanki mleka
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
cukier waniliowy.

 Ugotować budyń. Utrzeć z 11/2 kostki masła. Ciasto pokroić na kromki smarować masą budyniową i przekładać na przemian jasna i ciemna. 
Na wierzch polewa.
Polewa czekoladowa:
150g masła
75g kakao
180g cukru pudru
5- 6 łyżek mleka
Przygotować polewę czekoladową. Masło roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować.Polać ciasta polewą czekoladową. (Polewy jest dużo. Najlepiej polewać ciasto z góry tak, aby pokryła ona górę ciasta i spływała na boki. Przy bokach można pomóc sobie dodatkowo łyżeczką lub nożem).Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa stężała.Gotowe ciasto kroić nożem na ukos.Przechowywać w lodówce.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...