piątek, 14 kwietnia 2017

Sałatka z makaronem ryżowym, świeżym ogórkiem, kukurydzą, szynką i koperkiem

Sałatka z makaronem ryżowym, świeżym ogórkiem, kukurydzą, szynką i koperkiem

 

Składniki:

·                     250 g makaronu w kształcie ryżu
·                     250 g chudej szynki (w kawałku)
·                     2 średnie ogórki 
·                     puszka kukurydzy (ok. 300 g)
·                     pęczek koperku

Sos jogurtowo-majonezowy:

·                     1 ząbek czosnku
·                     2 łyżki majonezu
·                     2 łyżki jogurtu naturalnego
·                     sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.
Ogórki myjemy i obieramy ze skórki. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z wody.
Koperek drobno siekamy. 

Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski, dodajemy sos jogurtowo-majonezowy i mieszamy. 
Sałatkę schładzamy w lodówce przez kilka godzin, aby smaki się "przegryzły". 


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...