Sałatka z makaronem ryżowym, świeżym ogórkiem, kukurydzą, szynką i koperkiem
Składniki:
· 250 g makaronu w kształcie ryżu
· 250 g chudej szynki (w kawałku)
· 2 średnie ogórki
· puszka kukurydzy (ok. 300 g)
· pęczek koperku
Sos jogurtowo-majonezowy:
· 1 ząbek czosnku
· 2 łyżki majonezu
· 2 łyżki jogurtu naturalnego
· sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.
Ogórki myjemy i obieramy ze skórki. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z wody.
Ogórki myjemy i obieramy ze skórki. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z wody.
Koperek drobno siekamy.
Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski, dodajemy sos jogurtowo-majonezowy i mieszamy.
Sałatkę schładzamy w lodówce przez kilka godzin, aby smaki się "przegryzły".