wtorek, 4 kwietnia 2017

Soczysty schab ze śliwką


Soczysty schab ze śliwką


Składniki

 

 1 kg schabu bez kości
 4 łyżki oleju
 100 g suszonych lub wędzonych śliwek
 1 łyżka musztardy
 sól morska
 2 ząbki czosnku
 2 łyżeczki majeranku
 świeżo zmielony pieprz czarny

Wykonanie
Umyty i osuszony papierowym ręcznikiem schab nacieramy obficie olejem wymieszanym z solą, pieprzem, przepuszczonym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Ostrym, długim i cienkim nożem nacinamy otwór na środku schabu, w taki sposób, aby powstała długa kieszonka sięgająca prawie przeciwległego końca mięsa.
Tak przygotowaną kieszonkę nacieramy musztardą i za pomocą trzonka noża lub drewnianej łyżki wkładamy do środka śliwki, dociskając dość mocno. Spinamy otwór kieszonki wykałaczką. Odkładamy do lodówki na co najmniej 12, a najlepiej na 24 godziny.
Wyciągamy mięso z lodówki i ocieplamy je do temperatury pokojowej przez około godzinę, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, następnie rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej schab – smażymy na dużym ogniu po kilka minut z każdej strony do uzyskania mocno brązowego koloru.
Obsmażone mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 60 minut (30 minut na każde 500 g mięsa), po tym czasie układamy na desce i dajemy mu odpocząć 10-15 minut, aby wszystkie soki dobrze się rozeszły. Podajemy na ciepło lub na zimno.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...