Soczysty schab ze śliwką
Składniki
1 kg schabu bez kości
4 łyżki oleju
100 g suszonych lub wędzonych śliwek
1 łyżka musztardy
sól morska
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
świeżo zmielony pieprz czarny
4 łyżki oleju
100 g suszonych lub wędzonych śliwek
1 łyżka musztardy
sól morska
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
świeżo zmielony pieprz czarny
Wykonanie
Umyty i osuszony papierowym ręcznikiem schab nacieramy obficie olejem wymieszanym z solą, pieprzem, przepuszczonym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Ostrym, długim i cienkim nożem nacinamy otwór na środku schabu, w taki sposób, aby powstała długa kieszonka sięgająca prawie przeciwległego końca mięsa.
Tak przygotowaną kieszonkę nacieramy musztardą i za pomocą trzonka noża lub drewnianej łyżki wkładamy do środka śliwki, dociskając dość mocno. Spinamy otwór kieszonki wykałaczką. Odkładamy do lodówki na co najmniej 12, a najlepiej na 24 godziny.
Wyciągamy mięso z lodówki i ocieplamy je do temperatury pokojowej przez około godzinę, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, następnie rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej schab – smażymy na dużym ogniu po kilka minut z każdej strony do uzyskania mocno brązowego koloru.
Obsmażone mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 60 minut (30 minut na każde 500 g mięsa), po tym czasie układamy na desce i dajemy mu odpocząć 10-15 minut, aby wszystkie soki dobrze się rozeszły. Podajemy na ciepło lub na zimno.