niedziela, 30 kwietnia 2017

Sos chili do potraw z grilla

Sos chili do potraw z grilla

Składniki:

  • 5 strączków świeżej papryki chili (o średniej ostrości)
  • 3 ząbki czosnku
  • centymetrowy kawałek korzenia imbiru
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki skrobi
  • 3 łyżki octu
  • sól

Przygotowanie:


1. Umyj chili, drobno posiekaj razem z pestkami.
2. Obierz imbir i czosnek, drobno posiekaj.
3. W garnuszku stop cukier z odrobiną wody. Dodaj chili i czosnek, gotuj na małym ogniu przez 5 minut, zdejmij z ognia i przestudź.
4. Do garnuszka dodaj imbir oraz szklankę wody, gotuj przez chwilę mieszając.
5. Skrobię rozprowadź w niewielkiej ilości zimnej wody, wraz z octem dodaj do sosu i gotuj mieszając przez 3-4 minuty, dopraw solą.
6. Zmiksuj sos blenderem przelej do miseczki i ostudź, podawaj na zimno jako dodatek do dań z grilla.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...