Sos chili do potraw z grilla
Składniki:
- 5 strączków świeżej papryki chili (o średniej ostrości)
- 3 ząbki czosnku
- centymetrowy kawałek korzenia imbiru
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżeczki skrobi
- 3 łyżki octu
- sól
Przygotowanie:
1. Umyj chili, drobno posiekaj razem z pestkami.
2. Obierz imbir i czosnek, drobno posiekaj.
3. W garnuszku stop cukier z odrobiną wody. Dodaj chili i czosnek, gotuj na małym ogniu przez 5 minut, zdejmij z ognia i przestudź.
4. Do garnuszka dodaj imbir oraz szklankę wody, gotuj przez chwilę mieszając.
5. Skrobię rozprowadź w niewielkiej ilości zimnej wody, wraz z octem dodaj do sosu i gotuj mieszając przez 3-4 minuty, dopraw solą.
6. Zmiksuj sos blenderem przelej do miseczki i ostudź, podawaj na zimno jako dodatek do dań z grilla.