sobota, 29 kwietnia 2017

Kiełbasa według dziadka Józka

Kiełbasa według dziadka Józka


Składniki:

10 kg mięsa wieprzowego(łopatka, karkówka, boczek)
1,5kg wołowiny lub cielęciny
kilka ząbków czosnku
 sól
pieprz
 cukier
woda
jelita wieprzowe

Wykonanie:
Mięso pokroić w kawałki, posypać  ( 2 dag na 1 kg mięsa). Włożyć osobno wieprzowinę osobno cielęcinę. Wstawić do lodówki lub w chłodne miejsce zimą na dwa dni.
Po tym czasie skręcić mięso w maszynce , wieprzowe sitko 8 lub 6 milimetrów, cielęce 2 milimetry.
 Do mięsa cielęcego dodać 2,5 l wody  i zgnieciony czosnek i wymieszać. Jak połączy się z wodą wyłożyć na mięso wieprzowe. Dodać pieprz wg uznania. Wymieszać najlepiej rękami. Następnie dodać 10 łyżeczek cukru i mieszać dalej. Mięso musi się równomiernie połączyć i uzyskać "klej" stać się jednolitą masą i odchodzić od rąk. Tak wykonaną masą napełniamy jelita wymoczone uprzednio w wodzie. I teraz jeśli chcemy kiełbasę wędzoną to wędzimy ją w wędzarni, jeśli gotowaną to gotujemy ją ok 25 min w zależności od grubości jelit.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...