piątek, 21 kwietnia 2017

Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty


Składniki:

400g czerwonej kapusty

1 większa cebula

1 mała czerwona papryka

½ pęczka szczypiorku

sól

pieprz

sok z cytryny

oliwa z oliwek

cukier

Przygotowanie:

Kapustę i cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, obficie posolić, skropić sokiem z cytryny, przykryć i odstawić na min. kilkanaście minut.
Potem dodać startą czerwoną paprykę, doprawić cukrem ,pieprzem, wymieszać i odstawić na 5 minut.
Przed podaniem skropić oliwą z oliwek, i posypać ściętym szczypiorkiem.
Ci co nie wyobrażają sobie surówki bez majonezu , mogą dodać 1 łyżkę, wtedy uzyskamy też pyszną SAŁATKĘ.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...