Rolada z szynki z farszem - mięso, papryka i żółty ser.
Składniki:
2,5 kg mięsa z szynki
ser żółty
1 papryka czerwona
2 większe pieczarki
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1łyżeczka słodkiej papryki1 łyżka majeranku
1łyżeczka gałki muszkatołowy
2 małe łyżeczki musztardy
3 łyżki stołowe sosu sojowego ciemnego
1 płaska łyżeczka bazyli
5-6 łyżek oliwy z pestek winogrona
sól, pieprz, czosnek
Przygotowanie
Marynata:
sól 1 płaska mała łyżeczka
czosnek granulowany 1 płaska mała łyżeczka
pieprz 1 płaska mała łyżeczka
papryka słodka suszona 1 płaska mała łyżeczka
majeranek 1 duża łyżka
gałka muszkatołowa 1 płaska mała łyżeczka
musztarda 2 małe łyżeczki
sos sojowy ciemny 3 łyżki stołowe
bazylia 1 płaska mała łyżeczka
oliwa z pestek winogron 5-6 łyżek
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
sól 1 płaska mała łyżeczka
czosnek granulowany 1 płaska mała łyżeczka
pieprz 1 płaska mała łyżeczka
papryka słodka suszona 1 płaska mała łyżeczka
majeranek 1 duża łyżka
gałka muszkatołowa 1 płaska mała łyżeczka
musztarda 2 małe łyżeczki
sos sojowy ciemny 3 łyżki stołowe
bazylia 1 płaska mała łyżeczka
oliwa z pestek winogron 5-6 łyżek
Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
Wycięty prostokąt z szynki rozbijamy tłuczkiem do mięsa z obu stron. Kładziemy na rozłożony kawałek foli (większy od płata mięsa). Smarujemy zrobioną wcześniej marynatą z suchych przypraw, musztardy i oliwy.
Wysmarowany płat mięsa zwijamy w roladę bez farszu, farsz w następny dzień dodamy.
Zwinięty w roladę płat zawijamy w folię i wstawiamy na noc do lodówki razem z farszem.
W następnym dniu kroimy paprykę, pieczarki w kostkę. Z sera wycinamy podłużne kwadratowe kawałki, tyle kawałków żeby ułożyć je jako jeden długi kawałek na rozłożonym płacie mięsa, tak żeby po zwinięciu rolady ser był w środku niej. Na rozłożony płat mięsa nakładamy równomiernie farsz mięsny. Na rozłożony farsz układamy pokrojone drobno pieczarki i paprykę.
Zwijamy płat w roladę i obwiązujemy okręcając przędzą wędliniarską.
Tak przygotowaną roladę wkładamy do rękawa do pieczenia, obok rolady wkładamy kilka pieczarek i ziemniaków żeby razem się upiekły. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Po tym czasie rozcinamy wzdłuż środka worek do pieczenia, lekko rozchylamy i ponownie podpiekamy w tej samej temperaturze 20 minut. Podczas podpiekania polewamy roladę wytworzonym sosem podczas pieczenia.
Upieczoną roladę podajemy pokrojoną w grubsze plastry z upieczonymi ziemniakami i pieczarkami. Do pieczenia dodałam także kilka kawałków czerwonej papryki.