Szynka peklowana wielkanocna i nie tylko
Sładniki:
1,30kg szynki tzw. kulki
Mieszanka peklująca
1 litr wody (wody tyle aby przykryła całe mięso)
70g soli
przyprawy:
kilka listków laurowych
gałązka rozmarynu lub łyżeczka suszonego
papryka słodka,
pieprz ziołowy
czosnek granulowany
majeranek
3łyżki oleju i szklanka wody ( wlać do rękawa w którym będzie się piekło mięso)
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso ułożyć w szklanym lub metalowym naczyniu, zalać zimną solanką, dodać przyprawy i odstawić do lodówki na minimum 4 doby, przewracając mięso przynajmniej 2 razy dziennie.
Po tym czasie wyjąć, osuszyć w ręczniku papierowym, obwiązać sznurkiem wędliniarskim i posypać mieszanką swoich przypraw, można też mięso ponacinać nożem i nadziać suszonymi owocami (śliwki, morele, orzechy itp).
Piec w rękawie lub naczyniu pod przykryciem w 190 stopniach ok. 1,5 godziny pamiętając o nawilżaniu mięsa poprzez podlewanie lub wcześniejsze wlanie do woreczka, w którym pieczemy mięso.
Smacznego