wtorek, 4 kwietnia 2017

Szynka peklowana wielkanocna i nie tylko



Szynka peklowana wielkanocna i nie tylko



Sładniki:

1,30kg szynki tzw. kulki

Mieszanka peklująca

1 litr wody (wody tyle aby przykryła całe mięso)
70g soli
przyprawy:
kilka listków laurowych
gałązka rozmarynu lub łyżeczka suszonego
papryka słodka,
pieprz ziołowy
czosnek granulowany
majeranek
3łyżki oleju i szklanka wody ( wlać do rękawa w którym będzie się piekło mięso)

Przygotowanie:

Umyte i osuszone mięso ułożyć w szklanym lub metalowym naczyniu, zalać zimną solanką, dodać przyprawy i odstawić do lodówki na minimum 4 doby, przewracając mięso przynajmniej 2 razy dziennie.
Po tym czasie wyjąć, osuszyć w ręczniku papierowym, obwiązać sznurkiem wędliniarskim i posypać mieszanką swoich przypraw, można też mięso ponacinać nożem i nadziać suszonymi owocami (śliwki, morele, orzechy itp).
Piec w rękawie lub naczyniu pod przykryciem w 190 stopniach ok. 1,5 godziny pamiętając o nawilżaniu mięsa poprzez podlewanie lub wcześniejsze wlanie do woreczka, w którym pieczemy mięso.
Smacznego


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...