Udka drobiowe pieczone z warzywami
Składniki:
2-3 udka drobiowe
3-4 pałki drobiowe
1 większa marchew
2 korzenie pietruszki
4 ziemniaki
pół cebuli
pól papryki
3 ząbki czosnku
oliwa
tymianek, lubczyk, papryka, zioła prowansalskie, sól pieprz
Przygotowanie
Mięso oczyścić i zamarynować na 2h w papryce słodkiej lub ostrej, tymianku, lubczyku i oliwie.
Ziemniaki przekrojone na ósemki przyprawiamy ziołami prowansalskimi, skrapiamy oliwą i mieszamy.
Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania, dajemy pozostałe warzywa z ziemniakami na końcu.
Zapiekamy w 200 oC przez 20 minut pod przykryciem i kolejne 40 minut bez przykrycia.
Podajemy na ciepło
Ziemniaki przekrojone na ósemki przyprawiamy ziołami prowansalskimi, skrapiamy oliwą i mieszamy.
Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania, dajemy pozostałe warzywa z ziemniakami na końcu.
Zapiekamy w 200 oC przez 20 minut pod przykryciem i kolejne 40 minut bez przykrycia.
Podajemy na ciepło