Sałatka „Król imprezy”
-4 pomidory
-1 czerwona cebula
-500 g mięsa mielonego (ja użyłam z indyka)
-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-ostra papryka
-pół łyżeczki oregano
-500 g pieczarek
-1 puszka kukurydzy
-1 puszka fasoli czerwonej
-1 duży jogurt naturalny lub grecki (400 g)
-6 łyżek majonezu
-sól, pieprz
-200 g sera żółtego
-1 paczka chipsów tortilla
Przygotowanie:
Czerwoną cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju, dodajemy mielone mięso i smażymy. Po 10 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, ostrą paprykę i oregano. Zmniejszamy ogień i gotujemy całość jeszcze około 5 minut. Studzimy. Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki. Smażymy, na łyżce masła aż cała woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. W misce mieszamy jogurt z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Sałatę drobno siekamy. Pomidory kroimy w kostkę. W misce układamy kolejno: posiekaną sałatę, pokrojone w kostkę pomidory, mięso, pieczarki, odsączona z zalewy kukurydza i przepłukana, czerwona fasola, sos, starty ser. Z chipsów układamy koronę, a resztę kruszymy i posypujemy wierzch sałatki. Sałatkę wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego