Chłopskie szaszłyki
Oliwę wymieszaj z rozgniecionymi ząbkami czosnku, papryką, oregano i kurkumą.
Składniki na 4 porcje:
4 spore ziemniaki, najlepiej młode
30 dag wędzonego boczku
1 ostra papryczka
2 ząbki czosnku
1 listek laurowy
po 2-3 ziarenka zielaangielskiegoi czarnego pieprzu
sól
Dodatkowo:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki oregano
szczypta kurkumy
Sposób przygotowania:
Oliwę wymieszaj z rozgniecionymi ząbkami czosnku, papryką, oregano i kurkumą. Odstaw na godzinę.
Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Zagotuj wodę z papryczką, nieobranymi ząbkami czosnku, listkiem, zielem i pieprzem. Posól połową łyżeczki soli. Do gotującej się wody włóż ziemniaki i gotuj, aż lekko zmiękną. Odcedź je i pokrój na plasterki bez obierania. Boczek pokrój na równe kawałki i podsmaż na suchej patelni.
Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie - nie wyciągną wilgoci z ziemniaków i mięsa podczas pieczenia. Nakładaj na zmianę po plasterku ziemniaka i boczku. Posmaruj przygotowaną oliwą i zapiecz w piekarniku przez około 20 minut.
Pyszne z grila.
Szaszłyki podpiecz na grilu do oliwy wrzuć szczyptę przyprawy grilowej.