Zakwas na żurek
· 3 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
· 1 szklana mąki żytniej razowej
· 2 ząbki czosnku
· 6 ziaren ziela angielskiego
· 3 liście laurowe
· kminek mielony
Przygotowanie zakwasu:
Zakwas na żurek najlepiej jest nastawić w naczyniu kamionkowym, ewentualnie w dużym szklanym słoju . Naczynie te razem z łyżką, którą użyjemy do mieszania należy wyparzyć gorącą wodą i po jej wylaniu pozostawić do wyschnięcia. Chodzi o uniknięcie ryzyka zakażenia i zdominowania naszego zakwasu przez niewłaściwe bakterie.
Do tak przygotowanego naczynia wsypujemy mąkę, wlewamy wodę, dodajemy obrany czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, kminek. Dokładnie mieszamy, przykrywamy gazą i zabezpieczoną gumą. Zostawiamy w ciepłym miejscu, gdzie temperatura otoczenia powinna być w zakresie 20-25 st C.