poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Zakwas na żurek

 Zakwas na żurek 

 

·                                 3 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
·                                 1 szklana mąki żytniej razowej
·                                 2 ząbki czosnku
·                                 6 ziaren ziela angielskiego
·                                 3 liście laurowe
·                                 kminek mielony

Przygotowanie zakwasu:

Zakwas na żurek najlepiej jest nastawić w naczyniu kamionkowym, ewentualnie w dużym szklanym słoju . Naczynie te razem z łyżką, którą użyjemy do mieszania należy wyparzyć gorącą wodą i po jej wylaniu pozostawić do wyschnięcia. Chodzi o uniknięcie ryzyka zakażenia i zdominowania naszego zakwasu przez niewłaściwe bakterie.

Do tak przygotowanego naczynia wsypujemy mąkę, wlewamy wodę, dodajemy obrany czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, kminek. Dokładnie mieszamy, przykrywamy gazą i zabezpieczoną gumą. Zostawiamy w ciepłym miejscu, gdzie temperatura otoczenia powinna być w zakresie 20-25 st C.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...