poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Śnieżny puch- ciasto bez pieczenia

Śnieżny puch

Składniki:

Blaszka (24na 24)

Spód:

Około 200 g herbatników

Śnieżny puch:

500 g twarogu sernikowego, zmielonego, ( może być z wiaderka)

3 łyżki cukru pudru

2 śnieżki (bita śmietana w proszku)

1 szklanka mleka

2 galaretki  ulubiony smak

500 ml wrzącej wody

Kokosowa posypka:

6 łyżek wiórek kokosowych

1 duża łyżka masła

1 łyżka cukru

Przygotowanie

Spód: Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie poukładać herbatniki.
Śnieżny puch: Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wodzie, odstawić do wystudzenia.
Śnieżki zalać mlekiem i ubijać kilka minut, do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodać do niej cukier puder oraz zmielony ser, krótko zmiksować. Wystudzoną galaretkę strumyczkiem wlewać do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą.
Masę śmietanowo-serową wylać na herbatniki. Schłodzić w lodówce.
W międzyczasie przygotować kokosową posypkę: Masełko stopić w garnuszku, dodać cukier oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się zarumieni. Ważne, by nieustannie mieszać, by wiórki się nie przypaliły.
Ostudzoną posypką kokosową posypać Śnieżny puch.
Ciasto schłodzić w lodówce


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...