sobota, 1 kwietnia 2017

Żeberka wieprzowe pieczone z miodem i jałowcem

Żeberka wieprzowe pieczone z miodem i jałowcem


Składniki:


 1 kg żeberek wieprzowych
1 pęczek włoszczyzny
4 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren jałowca
3 łyżki miodu
1/2 szklanki wody
sól i pieprz

Przygotowanie:
1. Żeberka umyj, odsącz i porozdzielaj na porcje. Czosnek utrzyj z solą, pieprzem, miodem i jałowcem, natrzyj mięso uzyskaną pastą i odstaw je do lodówki na 24 godziny.
2. Ułóż żeberka w żaroodpornym naczyniu, wlej wodę, dodaj włoszczyznę, liście laurowe oraz ziele angielskie i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-200°C. Piecz 30-40 minut, po czym odwróć mięso na drugą stronę i piecz kolejne 30-40 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu podlewać mięso powstałym sosem.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...