Placki zbójnickie
Ziemniaki królują wśród polskich warzyw - i bardzo dobrze, bo można z nich zrobić np. pyszne placki. Tutaj sycącym dodatkiem jest szynka, którą jednak możemy zastąpić zieleniną. Stworzymy wtedy danie jeszcze tańsze i mniej kaloryczne.
Składniki:
kilogram ziemniaków,
15 dag szynki,
duża czerwona cebula,
3-4 łyżki mąki,
jajko, olej do smażenia,
sól,
szczypta sody oczyszczonej
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
pieprz.
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Gdyby masa była zbyt rzadka, odcisnąć (najlepiej w czystej, lnianej ściereczce). Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i szynkę oraz jajko, przesianą mąkę i wszystkie dodatki. Dobrze wymieszać. Formować niewielkie placuszki i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. W jeszcze tańszej i mniej kalorycznej wersji wędlinę można zastąpić pęczkiem drobniutko posiekanej natki pietruszki.
Podawać z czym kto lubi: sosy, śmietana, cukier…itp.