sobota, 1 kwietnia 2017

Placki zbójnickie

 Placki zbójnickie
Ziemniaki królują wśród polskich warzyw - i bardzo dobrze, bo można z nich zrobić np. pyszne placki. Tutaj sycącym dodatkiem jest szynka, którą jednak możemy zastąpić zieleniną. Stworzymy wtedy danie jeszcze tańsze i mniej kaloryczne. 

Składniki:
 kilogram ziemniaków,
15 dag szynki,
duża czerwona cebula,
3-4 łyżki mąki,
 jajko, olej do smażenia,
sól,
szczypta sody oczyszczonej
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
 pieprz. 

Wykonanie: 

Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Gdyby masa była zbyt rzadka, odcisnąć (najlepiej w czystej, lnianej ściereczce). Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i szynkę oraz jajko, przesianą mąkę i wszystkie dodatki. Dobrze wymieszać. Formować niewielkie placuszki i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. W jeszcze tańszej i mniej kalorycznej wersji wędlinę można zastąpić pęczkiem drobniutko posiekanej natki pietruszki.

Podawać z czym kto lubi: sosy, śmietana, cukier…itp.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...