Chrupiące skrzydełka pieczone na cebuli
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
1 płaska łyżka soli
2 pełne łyżki pieprzu ziołowego
3-4 ząbki czosnku
2-3 cebule
3 łyżki oleju
Pasta do smarowania:
1 łyżeczka miękkiego miodu
1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Dokładnie oczyszczone skrzydełka przekładam do miski i nacieram mieszanką soli i pieprzu ziołowego. Przykrywam dokładnie miskę i zostawiam ją na kilka godzin w lodówce. Na dno naczynia do zapiekania wlewam olej i układam cebule pokrojone w grube plastry. Na cebulę wykładam skrzydełka, dokładam czosnek i wstawiam naczynie do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (góra-dół). Po 30 minutach smaruję mięso pastą z miodu i oleju i piekę kolejne 30 minut. Jeszcze raz smaruję i piekę jeszcze 20-30 minut.
Gotowe skrzydełka powinny być bardzo rumiane i chrupiące.