sobota, 1 kwietnia 2017

Chrupiące skrzydełka pieczone na cebuli

Chrupiące skrzydełka pieczone na cebuli





 Składniki:

1 kg skrzydełek z kurczaka
1 płaska łyżka soli
2 pełne łyżki pieprzu ziołowego
3-4 ząbki czosnku
2-3 cebule
3 łyżki oleju
Pasta do smarowania:
1 łyżeczka miękkiego miodu
1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:

Dokładnie oczyszczone skrzydełka przekładam do miski i nacieram mieszanką soli i pieprzu ziołowego. Przykrywam dokładnie miskę i zostawiam ją na kilka godzin w lodówce. Na dno naczynia do zapiekania wlewam olej i układam cebule pokrojone w grube plastry. Na cebulę wykładam skrzydełka, dokładam czosnek i wstawiam naczynie do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (góra-dół). Po 30 minutach smaruję mięso pastą z miodu i oleju i piekę kolejne 30 minut. Jeszcze raz smaruję i piekę jeszcze 20-30 minut. 
Gotowe skrzydełka powinny być bardzo rumiane  i chrupiące. 



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...