Zupa krem z kalafiora
SKŁADNIKI
- 1 duży kalafior (około 1 kg)
- 1 duży ziemniak
- 1 cebula
- 25 g masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1,2 litra bulionu warzywnego
- 600 ml mleka
- 150 ml śmietanki 30%
- grzanki
PRZYGOTOWANIE
- Z kalafiora usunąć liście i wyciąć głąb, rozdzielić różyczki i włożyć je do dużego garnka. Ziemniaka i cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do kalafiora wraz z masłem i połową oliwy. Podgrzewać na lekkim ogniu aż warzywa zaczną skwierczeć. Przykryć i podgrzewać jeszcze przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną, ale nie zrumienią się.
- Wlać bulion, zagotować, dodać mleko i na wolnym ogniu ponownie zagotować. Doprawić solą oraz pieprzem, gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 10 - 15 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie.
- Zdjąć z ognia i dodać śmietanę, zupę zmiksować. Zupę przetrzeć przez sito drewnianą łyżką, dla uzyskania idealnego kremu. Przed podaniem zupę dobrze podgrzać, ale nie zagotowywać.
- Podawać z grzankami.