niedziela, 30 kwietnia 2017

ZUPA KREM Z KALAFIORA

Zupa krem z kalafiora

SKŁADNIKI

  • 1 duży kalafior (około 1 kg)
  • 1 duży ziemniak
  • 1 cebula
  • 25 g masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,2 litra bulionu warzywnego
  • 600 ml mleka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • grzanki

PRZYGOTOWANIE

  • Z kalafiora usunąć liście i wyciąć głąb, rozdzielić różyczki i włożyć je do dużego garnka. Ziemniaka i cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do kalafiora wraz z masłem i połową oliwy. Podgrzewać na lekkim ogniu aż warzywa zaczną skwierczeć. Przykryć i podgrzewać jeszcze przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną, ale nie zrumienią się.
  • Wlać bulion, zagotować, dodać mleko i na wolnym ogniu ponownie zagotować. Doprawić solą oraz pieprzem, gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 10 - 15 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie.
  • Zdjąć z ognia i dodać śmietanę, zupę zmiksować. Zupę przetrzeć przez sito drewnianą łyżką, dla uzyskania idealnego kremu. Przed podaniem zupę dobrze podgrzać, ale nie zagotowywać.
  • Podawać z grzankami.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...