Domowe gołąbki z mięsem i ryżem
Składniki:
1 duża główka kapusty
700-800 g mięsa mielonego np. łopatka, karkówka. Robię też z kiełbasą zamiast mięsa drobno pokrojoną
5 ziarnek czosnku przepuszczonego przez praskę
sól, pieprz, 1 kg ryżu ugotowanego na sypko
przyprawa maggi
Sposób przygotowania:
Z kapusty usuń uszkodzone i podwiędłe liście, ostrym nożem usuń głąb (nie wyrzucaj liści, które są zdrowe, ale poszarpane -przydadzą się później do wyłożenia dna garnka). Włóż kapustę, wycięciem do góry, do stojącego na małym gazie garnka z gotującą się osoloną wodą i 3 łyżkami octu. Stopniowo zdejmuj z kapusty zblanszowane zewnętrzne liście (nie powinny się ugotować, mają lekko zmięknąć) i przekładaj od razu do miski z zimną wodą, aby się zahartowały. Odsącz i osusz. Z liści wytnij duże zgrubienia. Do wystygniętego ryżu dodaj mięso mielone, czosnek, pieprz sól do smaku( uważaj żeby nie przesolić, jeśli ryż gotowałaś z solą), maggi i dobrze wymieszaj. Bardzo staranie wyrób masę. Na rozłożone liście kapusty nakładaj łyżką trochę mięsnego farszu (3-4 cm od dolnego brzegu). Przykryj farsz kawałkiem liścia od dołu, następnie załóż boki, a potem zroluj, aż do końca liścia. Dno dużego garnka z grubym dnem lub brytfanki wyłóż niewykorzystanymi liśćmi kapusty. Na nich układaj gołąbki (zawinięciem do dołu) ciasno jeden obok drugiego, aby się nie porozwijały w czasie duszenia. Zalej gołąbki bulionem, przykryj i duś na małym ogniu około 1 godzinę i 15 minut. Sprawdź czy są miękkie. Ja czekam aż się zaróżowią z wierzchu są bardziej chrupiące. Można je podawać z sosem grzybowym, pomidorowym, ketchupem, z czym kto lubi.
Kapusta na gołąbki powinna być duża, ale nie za bardzo zbita. Jeśli zostanie mi kapusty wykorzystuję ją na farsz do pierogów.