Piernik na herbacie
Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka sztucznego miodu
1 szklanka oleju
1 szklanka mocnej herbaty
4 jajka
2 łyżeczki sody
1 przyprawa do piernika
1 szklanka cukru
Masa grysikowa:
6 łyżek kaszy manny błyskawicznej
1/2 l mleka
1 niepełna szklanka cukru
1 kostka masła lub margaryny
sok z połowy cytryny
3 szklanki mąki
1 szklanka sztucznego miodu
1 szklanka oleju
1 szklanka mocnej herbaty
4 jajka
2 łyżeczki sody
1 przyprawa do piernika
1 szklanka cukru
Masa grysikowa:
6 łyżek kaszy manny błyskawicznej
1/2 l mleka
1 niepełna szklanka cukru
1 kostka masła lub margaryny
sok z połowy cytryny
Sposób
przygotowania przepisu:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce i przez chwile wyrabiamy mikserem. Dzielimy na 3 równe części i w temp. 180*C pieczemy 3 placki po ok. 30 min. każdy.
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce i przez chwile wyrabiamy mikserem. Dzielimy na 3 równe części i w temp. 180*C pieczemy 3 placki po ok. 30 min. każdy.
Masa
grysikowa:
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszając, ponownie zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. W misce miksujemy kostkę margaryny lub masła i cały czas miksując, dodajemy po łyżce ostudzonej kaszy manny. Na koniec gotową masę mieszamy z sokiem z cytryny.
Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszając, ponownie zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. W misce miksujemy kostkę margaryny lub masła i cały czas miksując, dodajemy po łyżce ostudzonej kaszy manny. Na koniec gotową masę mieszamy z sokiem z cytryny.
Placki
przekładamy masą i polewamy polewą.