sobota, 5 maja 2018

Sernik na zimno


Sernik na zimno

Składniki

SPÓD: jajka, 3
mąka, 2/3 szklanki
cukier, 2/3 szklanki
kakao, 3 łyżki
olej rzepakowy, 4 łyżki
proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
MASA JAGODOWA + MALINOWA (składniki należy przygotować w podwójnej porcji - na masę jagodową i masę malinową)
twaróg sernikowy (z wiaderka), 500 g
kremówka, 200 ml
cukier puder, 100 g
jagody + maliny, 300 g
olej rzepakowy, 2 łyżki
żelatyna, 25 g
GALARETKA WIŚNIOWA
wydrylowane wiśnie, 350 g (mogą być mrożne, wtedy po rozmrożeniu można wykorzystać sok do nasączenia biszkoptu)
woda, 200 ml
galaretki wiśniowe, 2 szt
sok z wiśni lub kompot do nasączenia spodu, 1/2 szklanki
 tortownica 26 cm (w oryginalnym przepisie), u mnie blacha prostokatna - duża

Przygotowanie

 Jajka ubić z cukrem na puszystą masę
dodać pozostałe składniki i miksować jeszcze pół minuty - do chwili połączenia się składników (ciasto wychodzi dość gęste).
 Tortownicę/blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto
 piec ok. 15 min w 180 st. lub do suchego patyczka, potem wystudzić
wystudzony biszkopt nasączyć sokiem lub kompotem
 Żelatynę (25 g) rozpuścić w 50 ml wrzątku
 Jagody zmiksować jagody połączyć z serem, śmietanką, cukrem i olejem
 na koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować (żeby nie było grudek)
 Masę przelać na biszkopt i wstawić do lodówki na około 45 minut by masa zastygła.  W identyczny sposób przygotować masę malinową (dlatego należy składniki przygotować w podwójnej porcji)
 masę malinową przelać na zastygnięty sernik jagodowy i ponownie umieścić w lodówce. Wydrylowane wiśnie zmiksować na mus
 wodę zagotować i rozpuścić w niej galaretki
galaretki wlać je do musu wiśniowego
kiedy masa wiśniowa zacznie tężeć

wlać ją na zastygnięty sernik i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...