Sernik na zimno
Składniki
SPÓD: jajka, 3
mąka, 2/3 szklanki
cukier, 2/3 szklanki
kakao, 3 łyżki
olej rzepakowy, 4 łyżki
proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
MASA JAGODOWA + MALINOWA
(składniki należy przygotować w podwójnej porcji - na masę jagodową i masę
malinową)
twaróg sernikowy (z wiaderka), 500 g
kremówka, 200 ml
cukier puder, 100 g
jagody + maliny, 300 g
olej rzepakowy, 2 łyżki
żelatyna, 25 g
GALARETKA WIŚNIOWA
wydrylowane wiśnie, 350 g (mogą być mrożne, wtedy po rozmrożeniu
można wykorzystać sok do nasączenia biszkoptu)
woda, 200 ml
galaretki wiśniowe, 2 szt
sok z wiśni lub kompot do nasączenia spodu, 1/2 szklanki
tortownica 26 cm (w
oryginalnym przepisie), u mnie blacha prostokatna - duża
Przygotowanie
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę
dodać pozostałe składniki i miksować jeszcze pół minuty - do chwili połączenia się składników (ciasto wychodzi dość gęste).
Tortownicę/blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto
piec ok. 15 min w 180 st. lub do suchego patyczka, potem wystudzić
wystudzony biszkopt nasączyć sokiem lub kompotem
dodać pozostałe składniki i miksować jeszcze pół minuty - do chwili połączenia się składników (ciasto wychodzi dość gęste).
Tortownicę/blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto
piec ok. 15 min w 180 st. lub do suchego patyczka, potem wystudzić
wystudzony biszkopt nasączyć sokiem lub kompotem
Żelatynę (25 g) rozpuścić w 50 ml wrzątku
Jagody zmiksować jagody połączyć z serem, śmietanką, cukrem i olejem
na koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować (żeby nie było grudek)
Masę przelać na biszkopt i wstawić do lodówki na około 45 minut by masa zastygła. W identyczny sposób przygotować masę malinową (dlatego należy składniki przygotować w podwójnej porcji)
masę malinową przelać na zastygnięty sernik jagodowy i ponownie umieścić w lodówce. Wydrylowane wiśnie zmiksować na mus
wodę zagotować i rozpuścić w niej galaretki
galaretki wlać je do musu wiśniowego
kiedy masa wiśniowa zacznie tężeć wlać ją na zastygnięty sernik i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).
Jagody zmiksować jagody połączyć z serem, śmietanką, cukrem i olejem
na koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować (żeby nie było grudek)
Masę przelać na biszkopt i wstawić do lodówki na około 45 minut by masa zastygła. W identyczny sposób przygotować masę malinową (dlatego należy składniki przygotować w podwójnej porcji)
masę malinową przelać na zastygnięty sernik jagodowy i ponownie umieścić w lodówce. Wydrylowane wiśnie zmiksować na mus
wodę zagotować i rozpuścić w niej galaretki
galaretki wlać je do musu wiśniowego
kiedy masa wiśniowa zacznie tężeć wlać ją na zastygnięty sernik i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).