sobota, 27 maja 2017

GRILOWANY FILET Z KURCZAKA W WARZYWACH

Grilowany FILET Z KURCZAKA W Warzywach


Składniki

4 filety z piersi kurczaka (w sumie ok. 60 dag)
2 l bulionu warzywnego
6 niewielkich pomidorów
1 puszka kukurydzy
2 dymki ze szczypiorem
1 czerwona papryczka chili
2 limonki
2 ząbki czosnku
3–4 łyżki oliwy, najlepiej z pierwszego tłoczenia
5–6 gałązek świeżego tymianku
5 łyżek oleju do smażenia
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
cukier
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

 

 Piersi z kurczaka oczyść z błonek, a następnie umyj i osusz na papierowym ręczniku. W dużym garnku zagotuj bulion. Włóż do niego mięso, doprowadź ponownie  do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj 30 min.            
 Przygotuj warzywa. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a miąższ potnij w drobną kostkę. Dymki oczyść, pokrój w krążki razem ze szczypiorem. Chili oczyść  z pestek, a strączek drobniutko posiekaj. Limonki sparz. Z jednej otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Drugą potnij  w plasterki i odłóż do dekoracji. Czosnek obierz, posiekaj. Kukurydzę osącz z zalewy. Pomidory, dymkę, chili, kukurydzę, czosnek, skórkę i sok z limonki oraz oliwę wymieszaj. Dopraw solą, cukrem i pieprzem. 
 Mięso wyjmij z bulionu, osusz. Tymianek opłucz, osusz, z połowy oderwij listki. Wymieszaj je  z olejem, słodką i ostrą papryką. Marynatą posmaruj mięso i grilluj  je na mocno rozgrzanym ruszcie  po 4-5 min z każdej strony. Podawaj z warzywami. Udekoruj resztą tymianku  i plastrami limonki.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...