KAPUSTA PARZYBRODA
SKŁADNIKI:
½ główki białej kapusty lub kapusty cukrowej (800 g; poszatkowana lub pokrojona w kostkę)
100 g wędzonego boczku (pokrojony w kostkę)
2-4 łyżki masła klarowanego lub smalcu
2 łyżki mąki
1 łyżka octu lub soku z cytryny
sól, pieprz, cukier, kminek
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę zalewam niewielką ilością wrzątku i gotuję bez przykrycia z dodatkiem soli (1 łyżeczka na 1 l wody) do miękkości (młoda kapusta ugotuje się w 15, a starsza – w ok. 30 minut). Boczek rumienię na patelni, na połowie smalcu lub masła klarowanego. Do boczku dodaję odcedzoną, odciśniętą kapustę, a na wolnym kawałku patelni zasmażam pozostałe masło z mąką, następnie rozprowadzam zasmażkę niewielką ilością wywaru pozostałego z gotowania kapusty. Mieszam całość i trzymam jeszcze chwilę na ogniu, doprawiając sokiem z cytryny lub octem, kminkiem i pozostałymi przyprawami.