Witam na moim blogu. Wpadł mi w ręce mój czterdziestoparoletni zeszyt z przepisami, które skrzętnie notowałam przez te wszystkie lata. Są to przepisy sprawdzone. Niektóre kartki są bardzo sfatygowane, powyrywane z zeszytu. Widać na nich lata. Przepisuję powoli. Dopisuję też nowe przepisy dań, które poznaję na bieżąco, a są godne uwagi nie zawsze znam ich autorów .
piątek, 26 maja 2017
ZASMAŻKA DO SOSÓW I ZUP DLA POCZĄTKUJĄCYCH
ZASMAŻKA DO SOSÓW I ZUP dla PoczĄtkujących
Przygotowuje się ją zasmażając mąkę w tłuszczu do uzyskania odpowiedniego koloru i konsystencji: stopnia zasmażki. Zasmażkę rozprowadza się zimnym płynem (wodą, wywarem warzywnym, mięsnym, mieszanym lub grzybowym albo mlekiem, śmietaną), następnie zagotowuje i rozciera, żeby nie było w niej grudek.
ZASMAŻKA BIAŁA
SKŁADNIKI:
ZASMAŻKA JASNOZŁOTA
ZASMAŻKA CIEMNOZŁOTA
Ogórki papieskie - przepis
Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...
-
Przykładowe podwieczorki i kolacje dla osób z cukrzycą typu 2 Dzień I Podwieczorek Lekka zupa: 150 g budyniu ugotowanego na 200 ml mleka z d...
-
Ciasto z masą grysikową lub tak zwany "placek czeski" Składniki: Ciasto: 4szkl.mąki, 1szkl.cukru, 15dag.margaryny, 2łyżki miodu, 2...
-
Świąteczny piernik kasztelański z keksówek Składniki: na 3 keksówki 13 X 39 cm. 250 g cukru -3 łyżki kakao -1 szklanka wody ...