piątek, 26 maja 2017

ZASMAŻKA DO SOSÓW I ZUP DLA POCZĄTKUJĄCYCH

ZASMAŻKA  DO SOSÓW I ZUP dla PoczĄtkujących

Przygotowuje się ją zasmażając mąkę w tłuszczu do uzyskania odpowiedniego koloru i konsystencji: stopnia zasmażki. Zasmażkę rozprowadza się zimnym płynem (wodą, wywarem warzywnym, mięsnym, mieszanym lub grzybowym albo mlekiem, śmietaną), następnie zagotowuje i rozciera, żeby nie było w niej grudek.

ZASMAŻKA BIAŁA

SKŁADNIKI:

50 g masła
2 łyżki mąki
1 szklanka zimnego wywaru warzywnego, drobiowego, wołowego, grzybowego lub mieszanego, wody lub mleka, w zależności od przepisu na zupę lub sos
1 szklanka gorącego wywaru lub niezagęszczonego sosu
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni topimy masło na małym ogniu. Dosypujemy mąkę i na dużym ogniu szybko zasmażamy, ale bez zrumieniania. Stopniowo dolewamy do zasmażki zimny płyn (wywar, wodę lub mleko), cały czas mieszając i zagotowujemy. Jeśli zasmażka ma zagęścić zupę, mieszamy ją z gorącym wywarem i całość stopniowo dolewamy do garnka z gotującymi się składnikami zupy, cały czas mieszając. Jeśli zasmażką zagęszczamy sos, mieszamy ją z 1 szklanką sosu, następnie stopniowo, cały czas mieszając, łączymy z całością.
Zasmażka wegańska
 Powstaje, gdy tłuszcz do przygotowania wywaru i zasmażania jest tłuszczem pochodzenia roślinnego. Polecam oliwę lub olej kokosowy.  ( postępujemy tak jak z zasmażką białą)

Zasmażka bezglutenowa
 Powstaje, gdy mąkę pszenną zastąpimy mąką bezglutenową. ( postępujemy tak jak z zasmażką białą)

ZASMAŻKA JASNOZŁOTA

Na suchej patelni rumienimy mąkę. Przesypujemy na talerz. Na patelni topimy masło na małym ogniu. Dosypujemy mąkę i na małym ogniu krótko podsmażamy, cały czas mieszając, żeby składniki się połączyły. Stopniowo dolewamy do zasmażki zimny płyn (wywar, wodę lub mleko), cały czas mieszając i zagotowujemy. Jeśli zasmażka ma zagęścić zupę, mieszamy ją z gorącym wywarem i całość stopniowo dolewamy do garnka z gotującymi się składnikami zupy, cały czas mieszając. Jeśli zasmażką zagęszczamy sos, mieszamy ją z 1 szklanką sosu, następnie stopniowo, cały czas mieszając, łączymy z całością.

ZASMAŻKA CIEMNOZŁOTA

Na suchej patelni rumienimy mąkę. Przesypujemy na talerz.
Na patelni topimy masło na małym ogniu. Dosypujemy mąkę i na średnim ogniu podsmażamy, cały czas mieszając, żeby składniki się połączyły i zrumieniły na ciemnozłoto.
Stopniowo dolewamy do zasmażki zimny płyn (wywar, wodę lub mleko), cały czas mieszając i zagotowujemy. Jeśli zasmażka ma zagęścić zupę, mieszamy ją z gorącym wywarem i całość stopniowo dolewamy do garnka z gotującymi się składnikami zupy, cały czas mieszając. Jeśli zasmażką zagęszczamy sos, mieszamy ją z 1 szklanką sosu, następnie stopniowo, cały czas mieszając, łączymy z całością.

 


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...