piątek, 26 maja 2017

Tradycyjna zupa ziemniaczana

Tradycyjna zupa ziemniaczana

Składniki:

50 g masła
1 duża cebula, posiekana
6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
2 marchewki, pokrojone w kostkę
3 szklanki wody
2 łyżki bulionu drobiowego w proszku
mielony czarny pieprz do smaku
3 łyżki mąki pszennej
3 szklanki mleka
1 łyżka suszonej natki pietruszki
1/4 łyżeczki tymianku
kilka listków świeżej mięty

Sposób przygotowania:


 W dużym garnku na zupę stopić masło, dodać cebulę i zeszklić na średnim ogniu, aż cebula będzie przezroczysta. Podczas gdy cebula się smaży, umieścić pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, wodę i bulion w proszku w drugim garnku i doprowadzić do wrzenia. Gotować do miękkości - około 10 minut. Nie przegotować. Doprawić pieprzem do smaku. Do zeszklonej cebuli dodać mąkę by całość zgęstniała. Smażyć ok. 2 minuty, stale mieszając. Stopniowo dodawać mleko i dobrze wymieszać. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż całość się dobrze ogrzeje. Dodać mieszaninę z ziemniakami i marchwią. Dodać natkę pietruszki i tymianek i podgrzać. Podawać gorącą.




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...