czwartek, 25 maja 2017

Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem drobiowym

Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem drobiowym

Składniki:

1 kg ziemniaków

20 dag piersi drobiowej

1 cebula

2 ząbki czosnku

10 dag startego żółtego sera

gałka muszkatołowa

pieprz czarny

pieprz ziołowy

curry

papryka słodka w proszku

jajko i bułka do panierki

olej do smażenia

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, ugotować jak na zwykły obiad. Dodać po 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, papryki, curry i pieprzu czarnego. Następnie utłuc na puree i dokładnie wymieszać.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Piersi umyć i również pokroić w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na patelni z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a piersi w tym czasie doprawić półtorej łyżeczki curry, łyżeczką papryki i łyżeczką pieprzu ziołowego i wymieszać. Do podsmażonej cebuli dodać przyprawioną pierś i podsmażyć.


Na dłoni uformować placek z puree, nałożyć na niego podsmażone mięso, starty ser, zawinąć podnosząc krawędzie do góry i uformować kulkę (w razie potrzeby na górę można dołożyć nieco puree). Obtoczyć z jajku i bułce tartej, a następnie smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor.
Smażyć trzeba na wolnym ogniu i dość długo, aby serek w środku się dobrze roztopił.
Kotlety bardzo dobrze smakują z sosem czosnkowym, jak również z domowymi buraczkami.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...