Kotlety ziemniaczane nadziewane mięsem drobiowym
1 kg ziemniaków
20 dag piersi drobiowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
10 dag startego żółtego sera
gałka muszkatołowa
pieprz czarny
pieprz ziołowy
curry
papryka słodka w proszku
jajko i bułka do panierki
olej do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, ugotować jak na zwykły obiad. Dodać po 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, papryki, curry i pieprzu czarnego. Następnie utłuc na puree i dokładnie wymieszać.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Piersi umyć i również pokroić w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na patelni z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a piersi w tym czasie doprawić półtorej łyżeczki curry, łyżeczką papryki i łyżeczką pieprzu ziołowego i wymieszać. Do podsmażonej cebuli dodać przyprawioną pierś i podsmażyć.
Na dłoni uformować placek z puree, nałożyć na niego podsmażone mięso, starty ser, zawinąć podnosząc krawędzie do góry i uformować kulkę (w razie potrzeby na górę można dołożyć nieco puree). Obtoczyć z jajku i bułce tartej, a następnie smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor.
Smażyć trzeba na wolnym ogniu i dość długo, aby serek w środku się dobrze roztopił.
Kotlety bardzo dobrze smakują z sosem czosnkowym, jak również z domowymi buraczkami.
Smażyć trzeba na wolnym ogniu i dość długo, aby serek w środku się dobrze roztopił.
Kotlety bardzo dobrze smakują z sosem czosnkowym, jak również z domowymi buraczkami.