czwartek, 25 maja 2017

Jabłecznik na kruchym spodzie z galaretką i kokosem

Jabłecznik na kruchym spodzie z galaretką i kokosem


Składniki:

2 kg jabłek słodko-kwaśnych

½ szklanki cukru + 1 łyżka

1 galaretka agrestowa

1 l mleka

2 budynie śmietankowe

2 łyżki masła

100g wiórek kokosowych

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki masła

Przygotowanie:
Potrzebne składniki do ciasta kruchego:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 80 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 50 ml wody

Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, cukier puder oraz miękkie masło i zagniatamy. Po chwili dodajemy żółtko oraz wodę. Ciasto przekładamy na blat wysypany mąką i wyrabiamy do połączenia składników. Formujemy kule i odkładamy do lodówki na ok 40 min. Pieczemy na złoty kolor.


Jabłka obieramy i kroimy w kostkę gotujemy do miękkości podlewając niewielką ilością wody, dodajemy cukier. Na koniec wsypujemy galaretkę. Na kruche ciasto przekładamy wystudzoną masę z jabłkami.
Budyń przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej a kiedy przestygnie miksujemy z dwoma łyżkami masła. Przelewamy na warstwę z galaretką.
W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Podgrzewamy aż wiórki się zarumienią. Posypujemy wierzch ciasta. Ciasto możemy trzymać w lodówce żeby budyń szybciej stężał oraz galaretka przed podaniem wyjmujemy godzinę wcześniej.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...