Jabłecznik na kruchym spodzie z galaretką i kokosem
Składniki:
2 kg jabłek słodko-kwaśnych
½ szklanki cukru + 1 łyżka
1 galaretka agrestowa
1 l mleka
2 budynie śmietankowe
2 łyżki masła
100g wiórek kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Potrzebne składniki do ciasta kruchego:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 80 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 50 ml wody
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, cukier puder oraz miękkie masło i zagniatamy. Po chwili dodajemy żółtko oraz wodę. Ciasto przekładamy na blat wysypany mąką i wyrabiamy do połączenia składników. Formujemy kule i odkładamy do lodówki na ok 40 min. Pieczemy na złoty kolor.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę gotujemy do miękkości podlewając niewielką ilością wody, dodajemy cukier. Na koniec wsypujemy galaretkę. Na kruche ciasto przekładamy wystudzoną masę z jabłkami.
Budyń przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej a kiedy przestygnie miksujemy z dwoma łyżkami masła. Przelewamy na warstwę z galaretką.
W rondelku rozpuszczamy masło dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Podgrzewamy aż wiórki się zarumienią. Posypujemy wierzch ciasta. Ciasto możemy trzymać w lodówce żeby budyń szybciej stężał oraz galaretka przed podaniem wyjmujemy godzinę wcześniej.