Golonka w kapuście w wersji dietetycznej
Składniki: ( na 4 porcje )
Składniki: ( na 4 porcje )
1 kg kiszonej kapusty, najlepiej z marchewką
4 niezbyt duże golonki
3 ząbki czosnku
6 liści laurowych
6 - 7 ziarenek ziela angielskiego
sól
łyżeczka kminku w ziarenkach
przyprawy sypkie: majeranek, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra, pieprz, kminek mielony, chili
Sposób przygotowania:
Umyte golonki wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy ok 2 - 2,5 godziny, aż golonki będą mięciutkie. Wodę, w której gotują się golonki doprawiamy solą, 3 liśćmi laurowymi i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego. Do wody dodajemy również 3 ząbki czosnku przekrojone na pół.
W tym samym czasie gotujemy kiszoną kapustę. Kapustę kroimy, zalewamy wodą i gotujemy. Jeśli jest za kwaśna zmieniamy wodę i nalewamy nową ( wszystko zależy od upodobań smakowych, czy wolimy bardziej czy mniej kwaśną kapustę). Po ewentualnej zmianie wody do kapusty dodajemy pozostałe liście laurowe, ziele angielskie i łyżeczkę kminku w ziarenkach. Gotujemy, aż będzie miękka. Gdy golonka jest już miękka wyjmujemy ja na talerze i przestudzamy. Następnie ściągamy skórę ((bardzo łatwo odchodzi i można zdjąć ją w całości i wtedy będziemy mieć ładne paski skóry do przykrycia kapusty w naczyniu do zapiekania). Mięso oddzielamy od kości
Oddzielone kawałki mięsa obtaczamy w przygotowanych przyprawach. Ja daję dość dużo majeranku ok 1,5 łyżki, granulowany czosnek ( pół łyżeczki ), słodką paprykę ( 1, 5 łyżeczki), ostrą paprykę ( pół łyżeczki ), kminek mielony (1 łyżeczka ) i po szczypcie pieprzu oraz chili. Trzeba uważać z przyprawami ostrymi, aby kapusta nie była zbyt pikantna. Ilość i skład przypraw można modyfikować w zależności od upodobań smakowych
Otoczone w przyprawach mięso pozostawiam na pół godziny, a następnie mieszam go delikatnie razem o odcedzona kapustą. Część przypraw mięso odda kapuście, więc nabierze ona ładnego koloru i fajnego smaku. Mięso z kapustą można podlać niewielką ilością płynu np tym, w którym gotowała się kapusta. Kapustę z mięsem przekładamy do żaroodpornego naczynia. Przykrywamy skórami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy ok 1 godziny.