Pieczona golonka wieprzowa
Składniki:
4 golonki
4 ząbki czosnku
3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Golonki myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą.Wodę delikatnie solimy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe
Golonkę gotujemy ok 1 godziny.
Po godzinie golonkę wyjmujemy z wody i lekko schładzamy.Skórkę nacinamy we wzór szachownicy. Golonki nacieramy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Tak przygotowane golonki układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy 3-4 chochelkami wody, w której gotowała się golonka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200-220 stopni C
Golonkę pieczemy ok półtorej godziny, polewając ją co jakiś czas ( co 20 -25 minut ) płynem, w którym się piecze.
Podajemy z chlebem, musztardą i chrzanem