środa, 24 maja 2017

Surówka grillowa

Surówka grillowa


Składniki:

2 pietruszki (korzeń)

2 czerwone cebule

1 czerwona papryka

2 nieduże jabłka

SOS:

7-8 łyżek ostrego sosu kebab-gyros

8 łyżek mleka

2 łyżki octu jabłkowego

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

sól do smaku

Przygotowanie

Czerwoną cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, a jabłko, marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. W miseczce łączymy ze sobą sos kebab - gyros, mleko, ocet jabłkowy i sok z cytryny, a następnie dodajemy cukier puder, paprykę mieloną i sól - wszystko dokładnie mieszamy dla dobrego połączenia składników. Powstały sos dodajemy do warzyw, mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Surówka idealnie łączy się z grillowaną karkówką, kurczakiem czy kiełbasą

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...