Surówka grillowa
Składniki:
2 pietruszki (korzeń)
2 czerwone cebule
1 czerwona papryka
2 nieduże jabłka
SOS:
7-8 łyżek ostrego sosu kebab-gyros
8 łyżek mleka
2 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól do smaku
Przygotowanie
Czerwoną cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, a jabłko, marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. W miseczce łączymy ze sobą sos kebab - gyros, mleko, ocet jabłkowy i sok z cytryny, a następnie dodajemy cukier puder, paprykę mieloną i sól - wszystko dokładnie mieszamy dla dobrego połączenia składników. Powstały sos dodajemy do warzyw, mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.Surówka idealnie łączy się z grillowaną karkówką, kurczakiem czy kiełbasą