czwartek, 18 maja 2017

Młoda kapusta z zasmażką

Młoda kapusta z zasmażką


Składniki:

1 młoda kapusta
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
sól do smaku
ocet 10% do smaku
szczypta cukru
przyprawa maggi do smaku
woda
koperek
pieprz czarny mielony


Wykonanie:
Kapustę drobno kroimy, omijając głąb.
Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą dodajemy 1 łyżkę soli. Gotujemy do miękkości.
Po ugotowaniu odcedzamy. W rondelku podgrzewamy masło i dodajemy mąkę. Lekko zarumieniamy. Dodajemy wody ( tyle - aby zasmażka miała konsystencję gęstej śmietany). Wlewamy zasmażkę do kapusty.
Przyprawiamy  kapuste solą, pieprzem, przyprawą w płynie, octem, cukrem. Dodajemy parę poszatkowanych gałązek kopru. Mieszamy. Smacznego !


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...