Składniki:
60 dag białej kapusty
4 średnie marchewki
2 buraki
1 cebula
1 cytryna
olej rzepakowy
sól
pieprz
majonez
jogurt naturalny
ocet jabłkowy
Przygotowanie
Surówka marchewkowa : Marchewki ścieramy na tarce na drobnych oczkach dodajemy łyżeczkę oleju, łyżeczkę soku z cytryny i doprawiamy odrobiną cukru, soli i pieprzu. Mieszamy i odstawiamy.
Surówka z białej kapusty: Kapustę ścieramy na grubych oczkach tarki lub na szatkownicy. Dodajemy po łyżce majonezu oraz jogurtu, łyżeczkę octu jabłkowego i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy.
Surówka z buraków : Buraki obieramy ze skórki i trzemy na grubych oczkach tarki, dodajemy drobno poszatkowaną cebulkę, łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę oleju rzepakowego, płaską łyżeczkę cukru i doprawiamy solą. Mieszamy i odstawiamy.
Surówki warto przygotować przynajmniej godzinę wcześniej a przed samym podaniem przemieszać i wspólnie podać na półmisku lub po łyżce bezpośrednio na talerz.
Surówki warto przygotować przynajmniej godzinę wcześniej a przed samym podaniem przemieszać i wspólnie podać na półmisku lub po łyżce bezpośrednio na talerz.
Na talerzu jest smacznie i kolorowo