niedziela, 7 maja 2017

Rolada schabowa na zimno

Rolada schabowa na zimno

Składniki:
1kg schabu bez kości
2 białe kiełbaski
1 łyżka musztardy
1 opakowanie sosu chrzanowego z winiar
3 łyżki oleju
majeranek, pieprz, papryka słodka (po szczypcie)
przyprawa ziarenka smaku
Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 °C.
Schab rozkrój na prostokąt, lekko rozbij tłuczkiem, oprósz przyprawą ziarenka smaku, pieprzem i majerankiem.
Kiełbaski obierz z osłonki i pokrój w poprzek w cienkie plastry, rozłóż na mięsie, posmaruj musztardą i zroluj.
Obwiąż nicią. Oprósz papryką i przyprawą ziarenka smaku.
Przełóż do naczynia do zapiekania, skrop olejem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut.
Następnie zmniejszyć temp do 180°C i piecz jeszcze przez 75 minut.
Podawaj na zimno z sosem chrzanowym  lub innym ulubionym.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...