Krokiety z kapustą i pieczarkami
Naleśniki:
2 szklanki mleka
1 szklanka mąki
2 jajka
0,5 łyżeczki soli
3 łyżki oleju
Z mleka, mąki, jajek i soli przygotuj ciasto naleśnikowe.
Na patelni, na rozgrzanym oleju usmaż naleśniki.
Farsz:
1 kapusta biała lub włoska
250g pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
10 dag sera żółtego startego
sól, pieprz do smaku
2 kostki bulionu grzybowego winiary
Wykonanie:
Kapustę przekrój na cztery części i ugotuj w posolonej wodzie, odsącz i drobno pokrój.
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
Dodaj pieczarki i kostki. Smaż do odparowania płynu, od czasu do czasu mieszając.
Kapustę wymieszaj z pieczarkami. Dodaj ser i wymieszaj.
Na naleśniki nakładaj porcje farszu.
Naleśniki z farszem zwijaj tak, by uformować krokiety.
Jajko rozbij, dopraw przyprawą MAGGI, solą i pieprzem, panieruj krokiety w jajku i bułce tartej.
Usmaż na rumiano na patelni na rozgrzanym oleju.
Podawaj z filiżanką czerwonego barszczu.