Ryba po grecku
Składniki:
4 duże marchewki
1 duży seler (lub 2 małe)
2 cebule
1 kg fileta mrożonej ryby (np. mintaja)
250 ml bulionu (lub wody z 1 kostką rosołową)
duży przecier pomidorowy
sól, pieprz, odrobina soku z cytryny, dodatkowo możesz użyć przyprawy do ryby
Sposób przygotowania:
Rybę rozmrażam, przyprawiam solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i ewentualnie przyprawą do ryby.
Jarzyny obieram, myję i trę na tarce o grubych oczkach.
Bulion (lub wodę z kostką rosołową) zagotuję, dodaję pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu oraz starte jarzyny.
Gotuję do miękkości około 30 minut. Gdyby było za mało bulionu lub się wygotuje, dodaj odrobinę wody.
Pod koniec dodaję 1 duży przecier pomidorowy lub dwa mniejsze i całość gotuję jeszcze 5 minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Rybę obtaczam w mące i smażę najlepiej na oleju rzepakowym.
W naczyniu układam naprzemiennie warstwami jarzyny, ryba, jarzyny, ryba, jarzyny. Potrawę można podaję na ciepło lub na zimno.
Smacznego!