wtorek, 30 maja 2017

ŻEBERKA I KOTLETY Z ŁOPATKI NA GRILLA

ŻEBERKA I KOTLETY Z ŁOPATKI Na Grilla


Składniki

po 1,5 kg żeberek wieprzowych i łopatki
2 papryczki chili
po 2 łyżki musztardy i brązowego cukru
75 ml octu
4 ząbki czosnku
75 ml oliwy z oliwek
cytryna
pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

 Żeberka i łopatkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, a łopatkę na nieduże kotlety. Mięso nakłuwamy widelcem, kotlety dodatkowo delikatnie rozbijamy. Papryczki chili przekrawamy na pół i po usunięciu pestek drobno siekamy. Dodajemy do octu razem z musztardą, cukrem, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, energicznie mieszamy. Powstałą marynatą smarujemy żeberka, przekładamy je do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Oliwę z oliwek łączymy z sokiem i skórką, dodajemy czosnek, pieprz, energicznie mieszamy. Marynatą smarujemy kotlety z łopatki. Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy. Mięso zostawiamy na noc, by dobrze się zmacerowało przed grillowaniem.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...