wtorek, 30 maja 2017

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA


Składniki:

1 kg średnich ziemniaków
5 łyżek oleju  
3 młode cebulki
2 ząbki czosnku
zioła świeże lub suszone (oregano, rozmaryn, tymianek)
1 łyżeczka soli
pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki wyszoruj i usuń skórkę. Ostrym nożem pokrój w cienkie plastry. Przełóż do miski, dodaj sól, pieprz oraz zioła, wymieszaj. Następnie polej 4 łyżkami oleju, ponownie wymieszaj. Cebulę oraz czosnek pokrój w plasterki.
Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym olejem. Ułóż w nim plastry ziemniaków, stawiając je pionowo jeden obok drugiego. Pomiędzy ziemniaki włóż plasterki cebuli i czosnku. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw naczynie, piecz 50-60 min. Jeśli w trakcie pieczenia ziemniaki zbytnio się przyrumienią, wierzch zapiekanki przykryj folią aluminiową (matową stroną do góry). Podawaj jako dodatek do dań mięsnych.

Z ziemniaków możesz także przygotować zapiekankę, którą można podać jako samodzielne danie. Między talarki ziemniaków możesz włożyć pokrojoną w plastry kiełbasę lub cukinię. Do miski wlej 200 ml mleka oraz 100 ml śmietanki kremówki 30 proc. Dodaj 2 łyżki drobno startego sera żółtego oraz 2 jajka. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zalej tą masą ziemniaki i zapiecz.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...