wtorek, 30 maja 2017

Szarlotka z kremem doskonały deser

Szarlotka z kremem doskonały deser

Składniki:

               Ciasto:
                   1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
                   1/2 szklanki cukru pudru
                   125 g zimnego masła
                   2 żółtka
                   Masa jabłkowa:
                   1 kg kwaśnych jabłek
                  1/2 szklanki cukru
                   30 g cukru wanilinowego
                   sok z połowy cytryny
                   Krem:
                   1 szklanka mleka
                   1/3 szklanki śmietany 18%
                   1/2 szklanki cukru pudru
                   2 czubate łyżki mąki pszennej
                   100 g masła
                   3 żółtka

 

Przygotowanie:


Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy cukier, sok z połowy cytryny i cukier wanilinowy. Gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż odparuje większość soku.
Następnie z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 równe części. Przygotowaną wcześniej mała blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy ciastem. Tak przygotowany spód nakłuwamy widelcem i smarujemy białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10 minut (do momentu, aż nasze ciasto się zarumieni).
W czasie kiedy nasz spód będzie się podpiekał, przygotowujemy krem. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem. Dodajemy do niego masło. Śmietanę, żółtka i mąkę dobrze mieszamy w kubku i dodajemy do mleka cały czas mieszając energicznie, aby nie zrobiły się nam grudki. Mieszamy do momentu zagotowania i ściągamy z ognia.

Na podpieczony spód ciasta najpierw wykładamy jabłka, poźniej nakładamy na nie krem (ważne, żeby był on ciepły, ponieważ jak wystygnie będzie go ciężko równo rozprowadzić po jabłkach). Całość przykrywamy drugą częścią ciasta – najlepiej jest je pokruszyć. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30 minut.
 Najlepiej smakuje jeszcze ciepła z dodatkiem ulubionych lodów i bitej śmietany.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...