Szarlotka z kremem doskonały deser
Składniki:
Ciasto:
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
125 g zimnego masła
2 żółtka
Masa jabłkowa:
1 kg kwaśnych jabłek
1/2 szklanki cukru
30 g cukru wanilinowego
sok z połowy cytryny
Krem:
1 szklanka mleka
1/3 szklanki śmietany 18%
1/2 szklanki cukru pudru
2 czubate łyżki mąki pszennej
100 g masła
3 żółtka
Przygotowanie:
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy cukier, sok z połowy cytryny i cukier wanilinowy. Gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż odparuje większość soku.
Następnie z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 równe części. Przygotowaną wcześniej mała blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy ciastem. Tak przygotowany spód nakłuwamy widelcem i smarujemy białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10 minut (do momentu, aż nasze ciasto się zarumieni).
W czasie kiedy nasz spód będzie się podpiekał, przygotowujemy krem. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem. Dodajemy do niego masło. Śmietanę, żółtka i mąkę dobrze mieszamy w kubku i dodajemy do mleka cały czas mieszając energicznie, aby nie zrobiły się nam grudki. Mieszamy do momentu zagotowania i ściągamy z ognia.
Na podpieczony spód ciasta najpierw wykładamy jabłka, poźniej nakładamy na nie krem (ważne, żeby był on ciepły, ponieważ jak wystygnie będzie go ciężko równo rozprowadzić po jabłkach). Całość przykrywamy drugą częścią ciasta – najlepiej jest je pokruszyć. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30 minut.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepła z dodatkiem ulubionych lodów i bitej śmietany.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepła z dodatkiem ulubionych lodów i bitej śmietany.