SKRZYDEŁKA OWINIĘTE W BOCZKU
Składniki
· 8 skrzydełek z kurczaka
· 20 dag boczku wędzonego w plastrach
· łyżka słodkiej papryki w proszku
· łyżeczka suszonego tymianku
· sól
· pieprz
· Sos: 4 żółte pomidory (możesz je zastąpić dojrzałym owocem mango)
· łyżka ostrego sosu chilli
· cebula dymka
· szczypta cukru
· łyżka masła klarowanego
· sól
· pieprz
Sposób przygotowania:
Skrzydełka umyj, wysusz papierowym ręcznikiem. Posól je i popieprz, posyp obficie słodką papryką, oprósz tymiankiem i odstaw na 30 minut. Po tym czasie owiń je szczelnie plastrami boczku, piecz w temp. 180°C przez 40 minut.
Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Gdy zamienisz je na mango - owoc obierz, usuń pestkę i pokrój w grubą kostkę. Dymkę pokrój w drobną kostkę. Na maśle klarowanym podduś cebulę z solą, pieprzem i odrobiną cukru, dodaj pomidory (lub mango), podsmaż aż puszczą sok. Dodaj sos chilli, całość przypraw do smaku.
Sos podawaj w miseczce, ustawionej obok talerza ze skrzydełkami.
Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórkę, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Gdy zamienisz je na mango - owoc obierz, usuń pestkę i pokrój w grubą kostkę. Dymkę pokrój w drobną kostkę. Na maśle klarowanym podduś cebulę z solą, pieprzem i odrobiną cukru, dodaj pomidory (lub mango), podsmaż aż puszczą sok. Dodaj sos chilli, całość przypraw do smaku.
Sos podawaj w miseczce, ustawionej obok talerza ze skrzydełkami.