środa, 7 czerwca 2017

Buraczki na ciepło

Buraczki na ciepło

Składniki:
5 buraków
1 cebula biała
1 cebula czerwona
1 jabłko
1 łyżeczka miodu
3 łyżeczki octu jabłkowego
3 łyżki oleju
szczypta mielonego kminku
szczypta ostrej papryki
sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
Buraki dokładnie myjemy, odcinamy grube końce, skrapiamy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 1 godzinę. Po tym czasie, delikatnie je studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
 Najlepiej sprawdzić widelcem czy buraki są miękkie i odpowiednio upieczone.
Pokrojone w kostkę cebule szklimy na dwóch łyżkach oleju, a następnie dodajemy starte na grubych oczkach jabłko i wszystko przez chwilę smażymy. Do podsmażonej cebulki i jabłka dodajemy starte buraczki, łyżeczkę miodu, dodatkową łyżkę oleju, zakwaszamy octem jabłkowym oraz doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i ostrą papryką. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę.
Buraczki podajemy jako dodatek do obiadu lub serwujemy jako samodzielną przekąskę


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...